Portugal

is en blijft de wereld grootste producent en exporteur van kurk.

WAT IS KURK?

Kurk is een product die vooral bekend staat als kroonkurk voor zowel de beste wijnen een champagnes.
Kurk is in feite de schors van een boom met de naam “Sobreiro”, kurkeik.

Ondoordringbaar voor gassen en vloeistoffen, is bestand tegen vuur en insecten en zijn eigenschappen worden niet beïnvloed door water.

KURK

Kurk is lichtgewicht en waterdicht. kurk is het ideale product voor het vervaardigen van allerlei producten, van kroonkurken tot vloeren, van kleding tot schoenen. Er is geen vergelijkbaar product natuurlijke of kunstmatige. Kurk is lichtgewicht, bestand tegen wrijving, compressie en expansie.
De kurkeik ( sobreiro) groeit voornamelijk in Portugal, Spanje en Noord-Afrika. Portugal is met 50% van de totale wereldproductie de grootste producent van kurk. Dankzij het gunstige klimaat en bepaalde grondeigenschappen blijven de kurkeiken hier continu groeien.
Deze boom heeft een schors dat is uniek onder alle boomsoorten van de wereld. De schors wordt “gestript” van de stam en takken en opnieuw groeit een nieuwe schors in de plaats. Dus alle bomen zijn een bron van grondstoffen.
De eerste kurk wordt verkregen wanneer de boom 25 jaar heeft bereikt. Daarna kan de schors worden gewonnen elke negen jaar, generatie na generatie. De kurkeik heeft een leeftijd van maar liefste 500 jaar. Uit een boom met 80 jaar kan wel tot 200 kilo kurk per oogst worden gewonnen.
De schors extractie is een zeer delicaat proces en als het niet goed wordt gedaan, zal deze een groot invloed hebben op de levensduur van de boom.

EIGENSCHAPPEN VAN KURK

* 100% natuurlijk materiaal
* Ecologisch verantwoordelijk
* Licht van materiaal en zakt nooit in water. Daardoor wordt het vaak gebruik in het vervaardigen van zwemvesten, drijvers voor visnet, en allerlei voorwerpen die in contact met water zijn.
* Flexibiliteit: de Cellen van de menbraan zijn flexibel. Dat is te zien bij het ontkurk van een wijnfles, de kurk keert terug naar zijn oorspronkelijke vorm.
* Waterdichtheid: kurk rot niet onderwater en is daardoor zowel waterdicht als luchtdicht.
* Volledig recyclebaar en is anti-allergisch.
* Diervriendelijk: In de producten van Cortica wordt er totaal geen gebruik gemaakt van dierlijke producten dus een prima alternatief voor mensen die daar op tegen zijn.

GESCHIEDENIS

Al sinds het begin van de productie van wijnen, bieren en likeuren, wordt kurk gebruikt voor het afdichten van de vatten. De Egyptenaren de Grieken en de Romeinen gebruikten kurken voor het afdichten van de amforen. Er is nog steeds een amfoor uit de derde eeuw, met nog drinkbare wijn onder de kurk bewaard.

EN NU...

Vandaag wordt kurk gebruikt veel gebruikt in de bouw, vooral in afwerkingen, isolatie en decoratie en zelfs in de luchtvaart. Tegenwoordig wordt er ook kleding, schoenen en accessoires van gemaakt.